Schaatsen slijpen

Schaatsen slijpen is heel gemakkelijk zelf te doen. Het is een slag je die je te pakken moet krijgen. Dit krijg je alleen door veel te doen. Wat heb je nu nodig voor het slijpen van schaatsen:

Schaatsbok
Slijpsteen
Afbraamsteen

In bovenstaande video wordt het schaatsen slijpen uitgebreid uitgelegd.

 

1. Kijk of er geen bramen aan de schaats zitten, wanneer er bramen op zitten haal deze er eerst af met een afbraamsteen.

2. Span de schaatsen in de bok. zorg ervoor dat de schaatsen tegen het kaliber aan zitten. (dus recht in gespannen zijn.)

3. Begin het slijpen met de grove kant, (slijp niet rechtdoor want dan komen er groeve in de steen) tip: Gebruik de hele steen en niet alleen het middelste gedeelte. De steen gaat langer mee en je slijpen is effici├źnter.

4. Wanneer je klaar bent met het slijpen met de grove kant. Dan gaan we de schaats polijsten doormiddel van de fijne kant. Nu kun je de steen rechthouden en heen en weer gaan. (Maar beweeg de steen van link naar recht om te zorgen dat er geen groeve in de steen komen.)

5. Haal de schaatsen weer los uit de bok en braam de zijkant af. (het beste op een werkblad waardoor het ijzer vlak ligt.)

Veel schaatsplezier!

(De samenvatting in een video)


Nog meer vragen hoe je schaatsen kan slijpen, stel je vraag op hoewerkt.com